Αυξάνουν τα περισσότερα έμβρυα την πιθανότητα εγκυμοσύνης?


Ο στόχος της φαρμακευτικής διέγερσης κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η ανάπτυξη πολλαπλών ωοθυλακίων, ώστε να είναι δυνατή στην συνέχεια η λήψη πολλαπλών ωαρίων. Από αυτά τα ωάρια θα προκύψουν αρκετά έμβρυα, τα καλύτερα από τα οποία θα επιλεγούν για μεταφορά  στην μήτρα, ενώ τα υπόλοιπα θα καταψυχθούν για μελλοντική χρήση.

Image

Στην διάρκεια της διέγερσης των ωοθηκών τα επίπεδα των οιστρογόνων που παράγονται από την ανάπτυξη πολλαπλών ωοθυλακίων φτάνουν ή/και ξεπερνούν το δεκαπλάσιο των επιπέδων  των οιστρογόνων που απαντώνται στο φυσιολογικό κύκλο κάθε γυναίκας.

Οι μη φυσιολογικές τιμές οιστρογόνων είναι βέβαιο ότι θα επιδράσουν στο ενδομήτριο στο οποίο θα μεταφερθούν τα  έμβρυα που θα προκύψουν από την εξωσωματική γονιμοποίηση. Η επίδραση αυτή οδηγεί σε μειωμένη ποιότητα ενδομητρίου και κατά αυτόν το τρόπο σε μειωμένη πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Τα υψηλά αυτά επίπεδα οιστρογόνων δείχνουν βέβαια μια καλή απάντηση των ωοθηκών στην διέγερση, ωστόσο , αυτό είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος.

Η παράταση της ωοθυλακικής φάσης πάνω από 2 ημέρες, όταν έχει ήδη επιτευχθεί ικανοποιητική ωοθυλακική ανάπτυξη, μειώνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Αυτό έχει αποδειχθεί σε κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης στους οποίους χρησιμοποιούνται τόσο αγωνιστές όσο και ανταγωνιστές της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών.

Η δυσμενής επίδραση της παράτασης της διέγερσης των ωοθηκών έχει άμεση σχέση, εκτός από τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και με την τιμή της προγεστερόνης την τελευταία ημέρα της διέγερσης.

Θα πρέπει επομένως η παράταση της ωοθυλακικής φάσης να εξετάζεται με μεγάλη προσοχή και να γίνεται μόνο όταν οι κλινικές συνθήκες την επιβάλλουν. Διαφορετικά, προσφέρουμε περισσότερα έμβρυα στο ζευγάρι, ενώ την ίδια στιγμή μειώνουμε την πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης στο φρέσκο κύκλο.

Image


Ο Στρατής Κολυμπιανάκης είναι Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής της Μονάδας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής της Α' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Στρατής Κολυμπιανάκης 2020